Tuesday, July 5, 2022

Tankkauksesta swimrun-kisatapahtumissa

Kattava huolto kuuluu swimrun-tapahtumaosallistujan perusoikeuksiin. Kuopio Swimrunissa päästään jälleen tänäkin vuonna reitin varrella tankkaamaan kunnon eväillä ja kotitekoisella urheilujuomalla! Innovaation takana ovat omat kokemukseni lajirajat ylittäneissä pitkissä kestävyyssuorituksissa.

Kun kisassa mennään tunnista toiseen vauhtikestävyysalueella, hiilihydraattien osuus kulutuksesta kasvaa ja ylittää elimistön varastointikyvyt. Hiilihydraatteja tulee koko pitkän matkan aikana tankata varsin paljon, kuitenkin tasaisesti, jotta elimistö saa ne imeytettyä. Toinen tärkeä asia on suolojen sisällyttäminen juotaviin (tai syötäviin, jos pystyy kisan aikana syömään). Erityisesti kuumalla kelillä pelkkä veden tai laimean urheilujuoman litkiminen johtaa helposti kramppeihin ja myös muihin aineenvaihdunnan ongelmiin. Esimerkiksi natriumin puute elimistössä hidastaa glukoosin imeytymistä ohutsuolesta. 

Harmillisen usein kestävyysurheilutapahtumissa tarjoiltava urheilujuoma sisältää vain murto-osan suoritukseen vaadittavasta hiilihydraattimäärästä. Alle 2 tunnin suorituksissa tämä ei juurikaan vaikuta, mutta sitä pidemmillä matkoilla laihat huoltopisteet alkavat näkyä tuloksissa: Oman energiahuollon merkitys ylittää jo varsin nopeasti normaalin fyysisen kapasiteetin merkityksen kutakuinkin samantasoisilla kilpailijoilla. Toisin sanoen ne selviää, ketkä osaa tankata. Ja taitohan se on sekin, mutta lähtökohtaisesti arvostan sellaista swimrunia, missä huolto on toteutettu järjestäjän puolesta. Kilpailijalla on harteillaan paljon muitakin fyysisiä ja teknisiä haasteita, joiden ehdottomasti tulisi ratkaista osallistujien paremmuus.

Kuopion Swimrun tapahtumaan olen alusta lähtien valmistanut urheilujuoman itse. 10 m-% hiilihydraattijuoma sisältää runsaasti hyvin imeytyviä hiilihydraatteja (maltodekstriini, glukoosi, fruktoosi) sekä riittävästi natrium- ja magnesiumsuoloja ehkäisemään kramppeja. Maku juomaan saadaan lime-sitruunamehusta. Kuopio Swimrun -urheilujuoma yksistään tai yhdistettynä tarjolla oleviin pieniin hiilihydraattipitoisiin eväisiin (marmeladit, banaanit, keksit) mahdollistaa riittävän (30-90 g/h) hiilaritankkauksen läpi koko kisan. Vettä on hyvä juoda päälle fiiliksen ja sään mukaan. Itse en Kuopion kisassa kantaisi energiaa mukanani kuin ehkä yhden varageelin.

Mukillinen Kuopio Swimrun -urheilujuomaa sisältää hiilihydraatteja noin yhden energiageelin verran (20 g) 

Kilpailijan ohella kuntoilijan on yhtä lailla tärkeä huolehtia riittävästä energian ja elektrolyyttien saannista tapahtuman aikana. Se käy helposti esimerkiksi herkuttelemalla monille Kuopion kisassa tutuksi tulleita kotitekoisia kaurakeksejä Tervaruukin huoltopisteellä! 

Kuopion kisan huoltopisteiden tarjoilut ovat saaneet vuosittain paljon kiitosta osallistujilta. Toivonkin, että Kuopion toimintatapa voi näyttää esimerkkiä koko lajikentälle. Uusista tapahtumista ainakin Mäntyharju Swimrun järjesti viime kesänä energiahuollon oikein hyvin!