Wednesday, May 8, 2024

Pariisin kevät

Päästyäni muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen viime kesänä taas kansainvälisten kilpailujen makuun odotin jo innolla alkavaa kautta. Jälleen ajatuksenani oli kerätä ohjelmaan niitä kilpailuja, jotka olisivat järkevän reissumatkan päässä ja palvelisivat parhaiten vahvuuksiani  ja nyt myös uuden parini vahvuuksia swimrunnerina.


Seine Eiffel-tornista


Ruotsalainen ex-kestävyysjuoksija ja nykyinen swimrunneri Lisa Ring kysyi minua syksyllä parikseen enkä nähnyt syytä kieltäytyä: yhteistä meille kummallekin on vahva tausta pitkien (juoksu)matkojen kilpailuista ja harjoittelusta. Myös verrattain nuori ikämme ja kiinnostus satsata täysillä tähän lajiin olivat syy, että tähän yhteistyöhön lähdin. Se ei ole mikään salaisuus, että uinnin puolella meidän tulee parina ottaa vielä isoja askelia eteenpäin saavuttaaksemme kansainvälisen kärkitason, mutta eväitä siihen varmasti on. Olenhan nähnyt yhden entisistäkin pareistani kasvavan parissa vuodessa uimakandista sinne -lisensiaatin huudeille.


Lisan kanssa päätimme siis aloittaa kauden 2024  Pariisin liepeillä järjestettävästä Jablines Swimrun -kisasta. Kuten tiedetään, Ranska on iso swimrun-maa ja se näkyi myös kisapaikalla. Osallistujia eri matkoilla (6km, 12km, 24km) oli kaiken kaikkiaan yli 500 ja järjestelyt myös aivan maailmanluokkaa.Google kääntäjä toimii 4/5, vai oliko osallistumisvaatimukset oikeasti näin tiukat?

Tavoitteiden osalta ajattelin tämän startin ikään kuin lähtötasotestinä niin omalle kuin yhteiselle kisakaudellemme. Oma talven aikainen harjoitteluni oli ollut käytännössä kokonaan rakentavaa (pitkää pk-reeniä ja väliin voimablokkeja) ja vain pieni herättely+keventely ennen Pariisin kisaa. Toisaalta odotukseni olivat kuitenkin korkealla, sillä arvasin täältä kisasta löytyvän sopivaa kamppailua riippumatta omasta panoksestamme.


Perinteinen kisalakki: hymykorvissa vaikka miten v*tuttas

Lähdimme matkaan kärkiryhmän mukana, hyvää perusvauhtia pitäen. Ilma oli vain +12°C, joten olin ensimmäistä kertaa ottanut kisakäyttöön myös Arkin irtohihat. Ensimmäisessä uinnissa vesituntuma oli ehkä 16-17 °C eikä se juuri vaihdellut kisan aikana. Asuste oli juuri passeli.


Kolmannen juoksuosuuden jälkeen aloimme vakiinnuttaa paikkamme toisen kärkeä pitävän sekaparin rinnalla. Välillä juoksimme heidän edelläänkin, mutta uinneissa paikkamme oli perän pitäjinä. Kisan puolivälin pitkissä uinneissa jäimme heistä hiukan, mutta vain hiukan. 


Kärjen vauhdissa

Erityisesti toisella kierroksella Lisan surkea kenkävalinta alkoi näkyä menossamme. Sateen liukastamat savipolut eivät paikoin antaneet lainkaan pitoa tasapohjaiselle asfalttitossulle. Minulla irock toimi verrattain moitteetta, mutten voinut niissä oloissa vetää pariani muuten kuin kerran nenälleen. Siinä meni sitten muutama juoksukilometri itsellä enempi sunnuntailenkkimoodin puolelle.


Polku oli paikoin ihan solkkumuusia

Olosuhteet olivat kuitenkin samat kaikille ja pitkällä juoksuosuudella saimme kärjen uudelleen kiinni. Seuraavat uinnit pysyimme vielä heidän perässään, mutta vaihdoissa korostuneet pitohaasteemme repivät karvaasti uutta eroa. Kärkipari sai pidettyä meidät juoksuissa takanaan niin, että he pääsivät irti lopun pitkiin uinteihin.


Viimeiset 3 kilometriä kuljimme sitten omaa hyvää tahtia maaliin, puolitoista minuuttia voitosta ja alle 13 minuuttia miesten kärjen perässä. Hieno kilpailu ja meille ansaittu hopeasija. Tuntuma oli myös, että vauhdin- ja voimien jako oli onnistunut meiltä tiiminä hyvin!Seuraava starttimme on sitten EX-swimrun Tukholmassa kolmen viikon päästä. Mahdollisesti samaan viikonloppuun pääsen myös haastamaan itseäni samassa paikassa järjestettävässä pudotusprintissä. Uudenlainen hyppäys epämukavuusalueelle.


Pariisi Arc de triomphen huipulta lauantai-iltana

Kuten viime kesänä Lontoossa Pyryn kanssa, pääsimme tällä reissulla Maisan kanssa näkemään paraatipaikoilta mitä Pariisi turisteilleen tarjoaa: Eiffel-torni, Versailles, Riemukaari, Katakombit, vesipuisto, keskuspuisto, Disney Land (tosin vain ulkoportilta) sekä lukuisia ravintoloita ja metromatkoja. Tulihan noista myös askelia neljään päivään 70 000. Jos joku on lähiaikoina menossa Pariisiin, niin saa kysyä matkavinkkejä. Nyt vielä muistan 😅