Tuesday, May 21, 2024

EX-swimrun 2024 etkot

Tulevana viikonloppuna laukaistaan kunnolla käyntiin pohjoismaalainen swimrun-kausi 2024! Tukholman pohjoispuolella Sollentunassa kilpaillaan nimittäin EX-swimrun -tapahtumassa lauantaina pudotussprintissä ja sunnuntaina normaalimatkoilla. Lauantain ARK Supersprint on kutsukilpailu, johon minut on valittu edustamaan suomalaista swimrun-vauhtia. Tuleepa kerrassaan mielenkiintoinen koitos tästä. En ainakaan muista painineeni swimrunissa aiemmin näin kovassa sarjassa. 


Jos Nicolta tulee takkiin, niin pitää harkita eläköitymistä tästä lajista...

Pariisin kisasta on pian kulunut kolme viikkoa. Alkuun tietenkin palauttelua, etenkin juoksun osalta. Yläkroppa tuntui säilyneen viime reissusta sen verran hyvin, että voimaharjoittelua ehdin jatkaa jo varsin nopeasti. Supersprintin 200m uinti kun ei paljon muuta kuin voimaa ja tekniikkaa kysy. Eilen vedin salilla ennätysleuat 4x6 (pal. 3') myötäotteella. Eihän tuo mikään huima tulos ole, mutta varsin roima parannus siihen, kun kolme vuotta sitten sain max 1x3. Ja tulihan tuossa nostettua tällä elopainolla reippaasti päälle kaksi tonnia lihaa ja luuta tangon yli. Uidessa kroppa on myös suhteessa selvästi kevyempi, kuin sirommilla lajitovereilla. 


Juoksun puolella fokus on ollut vauhdin löytämisessä. On sitä vauhtia löytynytkin, mutta saa nähdä onko tarpeeksi. Vahvuudet ja pääpanostus minulla on kuitenkin huomattavasti pidemmillä matkoilla, mutta niin on varmasti monilla muillakin tuossa listassa. Eipä taida muita vastaavanlaisia sprintti-kisoja swimrunissa ollakaan olemassa, kuin tämä nyt jo neljättä kertaa järjestettävä taisto.


Supersprintin kierros: 800m juoksua, 200m uintia ja 300m juoksua (maali mäen päällä)

EX-swimrunin Supersprintissä idea on siis käytännössä samanlainen kuin maastohiihdon sprintissä ja suunnistuksen knock out -sprintissä. Aika-ajot määrittävät karsintaerien kokoonpanot ja erävaiheissa kaksi nopeinta jatkaa aina seuraavaan vaiheeseen. 500 euron pääpalkinnosta kilpaillaan miesten ja naisten sarjassa. 15 kutsutun urheilijan lisäksi erävaiheisiin varataan yksi villi kortti avointen aika-ajojen mustille hevosille.


Sunnuntaina kilpaillaan EX-short ja -long matkoilla pitkin Edsvikenin rantoja. Kilpailuun on hyvin helppo saapua, sillä Arlandan kentälle on matkaa alle 30 kilometriä ja majoitusta löytyy kilpailukeskuksen ympäriltä runsaasti. Tervetuloa mukaan katsomaan sprinttikisaa lauantaina ja kilpailemaan itse sunnuntaina! Kisoja voi myös seurata etänä osoitteessa: https://en.exswimrun.se/